Voedingsadviezen

Ayurvedisch voedingsadvies bij afvallen en aankomen van gewicht.
Wilt u uw gewicht graag weer normaliseren? Heeft u al enkele diëten geprobeerd, maar was u steeds al heel snel niet meer gemotiveerd? Ayurveda biedt u een methode zonder ontberingen of vasten.

De duizenden jaar oude gezondheidsleer weet dat veel gewichtsproblemen ontstaan door voedingsgewoonten die niet de echte behoeften van lichaam, geest en ziel bevredigen. Daarom is het niet nodig om uzelf erg veel beperkingen op te leggen. Het gaat erom, op de natuurlijke behoeften van het lichaam te letten en naar tevredenheid te eten.

 

Hoe kan ik mijn natuurlijke behoeften ontdekken?
Als klein kind hebben we meestal, voor zover onze ouders ons daarin steunden, heel goed aangevoeld wat voor onszelf juist is. Maar met het ouder worden zijn onze eetgewoonten steeds meer beïnvloed door de media en andere externe bronnen. Hierdoor kan het gebeuren dat je zin hebt in een bepaald voedingsmiddel, zonder dat je precies weet wat je echt wilt.

 

Wat is het beste voedingspatroon voor mij?
Het jou passende voedsel, in de juiste hoeveelheid, op de juiste tijd en op de juiste manier eten kan volgens de Ayurveda heel veel bijdragen aan een gezond en vitaal leven en kan helpen om ziekten te vermijden. Ongezonde eetgewoonten daarentegen leiden vaak tot onbalans en tot een ongezond eetpatroon.

Voeding (ahara) geldt in de Ayurveda daarom als een vorm van therapie. Levensmiddelen en specerijen worden beschouwd als cruciale middelen om de dosha’s weer in balans te brengen resp. in balans te houden. Elk mens heeft hiervoor ander voedsel nodig! Normale voedingsadviezen zijn vaak heel universeel: per dag worden bepaalde voedingsstoffen in bepaalde hoeveelheden aangeraden. Niemand mag te veel vet of te veel zoetigheid eten etc. Maar in Ayurveda wordt bij sommige constituties afgeraden vet te eten, terwijl bij anderen gezonde vetten (zoals bijv. ghee of olijfolie) juist worden aangeraden. Want elk voedingsmiddel heeft qua smaak en eigenschappen een specifieke werking op de drie dosha’s.

Om te weten welke voeding bij jouw constitutie past, kun je het beste een afspraak maken om deze te laten vaststellen. Je krijgt naast een constitutiebepaling ook goed voedingsadviezen passend bij jouw vraag om af te vallen of juist op gewicht te blijven.