De Ayurvedische massage

Een Abyangha massage is een weldaad voor lichaam en geest.

De massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de massage bij het genezen van veel verschillende klachten en is het onderdeel van een behandelprogramma.

Een Abyangha massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. De Abyangha massage is een gehele lichaamsmassage waarbij dus ook het hoofd en gezicht meegenomen worden. Deze massage kenmerkt zich doordat er rekening wordt gehouden met de constitutie (dosha/prakruti) van de persoon en zijn/haar specifieke klachten (vrikruti) en eventuele pijn. De massage techniek en de kruidenolie worden hierop aangepast.

De werking van oliën is gericht op het balanceren van de dosha´s en het reinigen van de weefsels en lichaamskanalen. Veel kruidenoliën zijn gebaseerd op een basisolie als sesamolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter) waarin kruiden in verwerkt zijn. In sommige gevallen (kapha type klachten of personen) kan met droge kruiden gemasseerd worden.
De massage is over het algemeen een zachte massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. Door de behandeling van de energiekanalen – de nadi’s - en de energiepunten genaamd marma’s heeft de massage een energetisch aspect.

De massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelf genezend vermogen van het lichaam en de geest worden gestimuleerd. De massage:
• Verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop
• Bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid
• Draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning
• Helpt bij klachten vermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, rsi, whiplash, reuma, stress, burn-out, spijsverteringsklachten en hoofdpijn

De Abyangha massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong.  Er zijn een paar contra-indicaties waarin wordt afgeraden om deze massage te ondergaan: tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij koorts, direct na eten.

Shirodhara massage
Na een lichte hoofd/schoudermassage stroomt uit een koperen pot boven uw hoofd een warme straal kruidenolie. Het voorhoofd en met name het gebied van het 6e chakra worden gemasseerd. Een Shirodhara massage heeft een kalmerend effect op de geest en geeft een diepgaande ervaring van rust en ontspanning. Er wordt een diep ontspannen staat van bewustzijn bereikt met als gevolg een dynamisch psychosomatisch evenwicht.